In de Heinose dorpsboomgaard zijn een dertigtal fruitbomen te vinden. Dit mooie stukje landschap is toegankelijk voor iedereen, jong en oud, inwoner en toerist. In deze collectieboomgaard staan bijzondere hoogstamfruitbomen. De werkgroep heeft gezocht naar oude zeldzame rassen: de zogenoemde ‘vergeten rassen’.
Benieuwd naar de rassen in de Dorpsboomgaard? We hebben daar een speciale website voor gemaakt. Deze nieuwe ‘ik-loop-nu-in-de-boomgaard-website’ heeft een interactieve kaart en voorlees-functie.
De website gedraagt zich als app met daarin alle informatie over de fruitrassen die in de boomgaard staan. Welke appel geschikt is voor ‘Hete Bliksem’ bijvoorbeeld, of welke appel juist lekker is om appelkoekjes mee te bakken. Kom een virtueel kijkje nemen! Maar – nog beter natuurlijk –ervaar de boomgaard in het echt en laat je tegelijk verrassen door de informatie via de ‘app’.
Je hoeft niets te downloaden om het te kunnen bekijken. Zorg ervoor dat je buitenshuis kan internetten op je mobiel. Ga dan in de boomgaard naar www.dbgh.nl. En vanuit huis? Ook geen probleem, je kan er op de tablet of computer ook naar toe via het zelfde internetadres.
Informatie over de boomgaard | vergeten rassen
Deze oude rassen worden vergeten, omdat deze niet interessant zijn voor productie. Ze leveren minder opbrengst of hebben een kortere houdbaarheid van het fruit. In de Dorpsboomgaard staan bijvoorbeeld nog de Notarisappel en de Sterappel. Behalve appel- en perenbomen staan er enkele andere fruitbomen en bessenstruiken, zoals de mispel, pruim, rode en zwarte bes, kruisbes en jostabes. Ook groeien hier een tamme kastanje en twee soorten walnoten.
Aantrekkelijk leefgebied

Voor een natuurlijke balans creëren ze voor allerlei dieren een aantrekkelijk leefgebied. Zo staan er vier lindes, die interessant zijn voor bijen en hommels. De wilde bijen vinden een plekje in het insectenhotel. Andere hotelgasten zijn lieveheersbeestjes en vlinders. Zij zullen dit insectenhotel vooral gebruiken om te overwinteren. Voor de ‘gewone’ honingbijen heeft de plaatselijke bijenvereniging een bijenstal gebouwd. Een takkenril biedt bescherming aan egels en muizen. En de buizerd kan zijn plek vinden op één van de roofvogelpalen.
Vogels en insecten
Ook aan vogels en andere insecten is gedacht. De boomgaard is bij de aanleg ingezaaid met een zaadmengsel voor bloemrijk grasland. Op de hoge schrale delen is daarnaast een mengsel van inheemse akkerkruiden gezaaid. De bloemen leveren voedsel aan vlinders, de zaden aan vogels. Door de hoogteverschillen in de boomgaard, zullen er verschillen in begroeiing ontstaan. De verschillen tussen nat en droog of schrale en voedzame grond zorgt voor een grotere diversiteit aan vegetatie. In de greppels aan de zijkant blijft het regenwater staan, waardoor andere soorten planten en dieren aangetrokken worden. Deze zandrijke laagtes zijn een broedplaats voor zaden die komen aanwaaien.
Je leest het al, we zijn betrokken bij de Dorpsboomgaard. Daarom is het éxtra leuk dat we er communicatiedragers (zoals de rassenwebsite) voor mochten maken.
