‘Alles moet zo eenvoudig mogelijk worden gemaakt, maar niet eenvoudiger.’ Een (vertaalde) uitspraak van Albert Einstein, die precies bij onze werkwijze past.
Elke informatieve illustratie die we maken vertelt een klein verhaal. Het verhaaltje wordt het best begrepen door alleen de elementen te tekenen die een rol in het verhaal spelen. Tóch geeft het toevoegen van een detail – hoe klein ook – soms nét dat beetje extra. Het zijn kleine elementen in een illustratie waar de auteur niet om gevraagd heeft, maar die wel bijdragen aan het verhaal.
De klimmers op de gletsjers lijken een bijrol te spelen. De mannetjes maken het verhaal echter concreet: het ijs is hard, het beweegt langzaam en het geeft een indicatie van de ijsdikte.

De schepen in de sluizen van Lake Gatun lijken een figurantenrol te hebben, dus overbodig (?). Maar juist deze aanvulling geeft het onderwerp extra lading en maakt de illustratie begrijpelijk. Héél klein kan je een cruiseschip, containerschip en vrachtschip (met de naam NEN17) ontdekken.

De uitleg over de heersende windrichting, de kustlijn en de terugslag van de golven hebben we een illustratieve vorm gegeven, in plaats van een schematische vorm. Met als toevoeging de vlieger, waardoor het verhaaltje herkenbaar wordt en beter blijft hangen.

Dit soort toevoegingen geeft ons energie én laat de leerlingen het verhaal beter begrijpen. Alles moet zo eenvoudig mogelijk worden gemaakt, maar zeker niet eenvoudiger dan dat.
BRICKS Geography | tweetalig onderwijs havo/vwo | EduHintOVD