‘Hebben jullie tijd om een aantal schematische tekeningen voor Bricks History te maken?’ was de vraag van Eric Wagemans. ‘Het gaat om eenvoudige schema’s, die nog niet het resultaat hebben dat ik wil.’
Natuurlijk gaan we er graag mee aan de slag. Wat begon met de insteek van een paar simpele schema’s werd tóch wat uitgebreider dan gedacht. Eerst ontwikkelden we een ‘overall stijl’, passend bij de kleuren en opmaak van het lesboek. Elementen waar we naar keken zijn kleur, typografie, hoeken (rond of scherp), type iconen, soort pijlen (lijndikte en pijlpunt) en andere accenten. Op basis van deze elementen hebben we een stijl voor de schema’s bepaald.
Verschillen in aanpak
Per schema bepalen we vervolgens wat het belangrijkste is om te communiceren, wat weer invloed heeft op de vorm en stijl-keuzes. Onze aanpak is per illustratie verschillend: bij de één verdiepen we ons eerst in de materie; bij de ander categoriseren we de verschillende typen informatie die in een schema moeten worden weergegeven. Soms zoeken we meer informatie om toe te kunnen voegen, zodat de informatie qua beeld én inhoud klopt. Eén van de schema’s vonden we ’te blote-billerig’, waardoor we er – heel klein – inhoudelijke illustraties bij hebben getekend. Bij de plattegrond van het Romeinse huis wilden we juist graag de sfeer weergeven – vandaar de ruïne.
Ik vind de tekeningen (in al hun eenvoud) prachtig! Wát een goed idee om vanuit een ruïne te denken bij het illustreren van het Romeinse huis.
Eric Wagemans, Productowner / uitgever BRICKS TTO | EduHint
Voor en na
Met een paar voorbeelden illustreren we graag hoe een illustratie bij ons binnen komt en welk eindresultaat naar de uitgever gaat. Heerlijk toch, om de geschiedenis-lesstof voor de leerlingen op het (tweetalig) voortgezet onderwijs een stukje overzichtelijker te maken.