Een nieuwsitem over een grondstoffenconflict tussen Japan en Zuid-Korea deed mij denken aan het ‘flying geese model’. Het wat? Ja, dat is ook wat ik dacht toen ik de instructie voor deze infographic kreeg.
De term is bedacht als metafoor voor het verplaatsen van productie (kennis en arbeid) van Japan naar andere, minder ontwikkelde landen in Azië. Als ‘opper-gans’ staat Japan aan de basis voor nieuwe technologische ontwikkelingen. De productie van deze nieuwe producten verplaatst zich na verloop van tijd naar andere landen.
Als je ‘flying geese model’ googlet op afbeelding, dan vind je een vreemde constructie op een x- en y-as alsof het een grafiek is. De informatie leent zich daar echter helemaal niet voor. Het meest belangrijk is om tijd en de verschillende landen te communiceren. In mijn model heb ik er meer een tabelvorm van gemaakt, waarin de verplaatsing van productie verbeeld wordt.
Grappig dat zo’n nieuwsitem voor mij een ander perspectief krijgt, omdat ik voor dit soort opdrachten in de materie ben gedoken. Ik kan het namelijk pas begrijpelijk maken voor een ander, als ik het zelf begrijp. Rekening houdend met alle randvoorwaarden tóch de beste visuele oplossing creëren, is voor mij elke keer weer een uitdaging.
